Of het nu gaat om grooming, stalking, aanranding of verkrachting binnen het huwelijk, in zedenzaken spelen verklaringen van slachtoffers en getuigen vaak een belangrijke rol. Alvorens deze verklaringen toe te laten als bewijsmateriaal zal de rechter ze echter eerst toetsen op geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Doorstaat een verklaring deze toets niet, dan dreigt bewijsuitsluiting en wordt de getuigenis mogelijk niet meegenomen in het strafdossier. Een veelvoorkomende reden voor bewijsuitsluiting is dat verklaringen tegenstrijdigheden bevatten. De ervaren specialisten van de Zedendelict Advocaat, allen aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten, hebben hier een scherp oog voor en weten hoe zij tegenstrijdige verklaringen bij de rechter aan de kaak moeten stellen. Doe vandaag nog een beroep op hun expertise door uw gegevens achter te laten op het invulformulier, zodat zij u kunnen benaderen voor een kosteloos kennismakingsgesprek.
Tegenstrijdige verklaringen verminderen geloofwaardigheid en betrouwbaarheid
De waarde van een verklaring hangt in hoge mate samen met de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de beweringen die zij bevat. Het laat zich raden dat eventuele tegenstrijdigheden hier niet aan bijdragen. Tegenstrijdigheden kunnen zich op twee manieren voordoen. Allereerst kan een verklaring interne tegenstrijdigheden bevatten. Het slachtoffer of de getuige spreekt zichzelf in dit geval tegen door beweringen te doen die niet met elkaar stroken. Daarnaast kan het echter ook zo zijn dat het verhaal van de getuige wel consistent is, maar een andere verklaring tegenspreekt.
Wanneer er sprake is van tegenstrijdigheden zal een rechter nader onderzoek moeten plegen om de waarheid boven tafel te krijgen. De kans bestaat dat een of meerdere verklaringen dan geschrapt moeten of zelfs de hele aanklacht van tafel wordt geveegd. Het is echter niet zo dat iedere kleine tegenstrijdigheid in de verklaringen direct leidt tot uitsluiting van bewijs of vernietiging van de aanklacht. Er dient in dit geval sprake te zijn van tegenstrijdigheden op essentiële, zaakgerelateerde onderdelen.
Bevatten verklaringen in uw zaak tegenstrijdigheden? Wij weten raad!
Een rechter kan alleen tot veroordeling overgaan wanneer er voldoende wettig en overtuigend bewijs voorhanden is. Op het moment dat belastende verklaringen van slachtoffer en getuigen elkaar tegenspreken kan dit leiden tot uitsluiting van bewijs, hetgeen uw zaak in veel gevallen direct ten goede komt. Wellicht kan op deze manier zelfs aannemelijk worden gemaakt dat er sprake is van een valse aangifte van een zedendelict. Onze ervaren zedendelict advocaten nemen de diverse verklaringen in het dossier graag voor u onder de loep en maken eventuele tegenstrijdigheden aanhangig bij de rechter, zodat er geen onwettig bewijs tegen u wordt gebruikt. Zet deze juridisch specialisten vandaag nog voor u aan het werk door uw contactgegevens achter te laten op het invulformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk benaderd voor een kosteloos en geheel vrijblijvend oriënterend gesprek.