Stalking, of zoals het in juridische termen officieel heet belaging, is een veelvoorkomend zedendelict. Het ontstaat wanneer een ex-partner of bewonderaar over de grenzen van het toelaatbare gaat om in te breken in andermans leven. Dit leidt tot een schending van de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer, dat zich hierdoor gehinderd of zelfs onveilig voelt. Stalking staat te boek als een misdrijf en wordt als zodanig onder de Nederlandse wet zwaar bestraft. Wanneer u wordt verdacht van belaging is er dan ook geen tijd te verliezen en dient u direct juridische hulp in te roepen. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat er kansen worden gemist in de verdediging en u bij voorbaat al een verloren zaak voert. Schakel daarom vandaag nog de even kundige als ervaren specialisten van de Zedendelict Advocaat in door uw gegevens in te voeren op het contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk gebeld voor een geheel vrijblijvend, kosteloos kennismakingsgesprek.
Wat is stalking eigenlijk precies?
Volgens artikel 285b Wetboek van Strafrecht maakt iemand zich schuldig aan stalking wanneer hij of zij wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van een ander, met het oogmerk diegene te dwingen iets (niet) te doen of toe te staan, dan wel angst aan te jagen. Deze definitie telt een aantal voorwaarden, waar allemaal aan dient te zijn voldaan voordat we kunnen spreken van belaging in de juridische zin van het woord. Om te beginnen dient er een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer plaats te vinden. Dat wil zeggen dat een verdachte zich actief met het dagelijks leven van het slachtoffer bemoeit. Dat kan zijn door het slachtoffer fysiek te achtervolgen, maar bijvoorbeeld ook door herhaaldelijk te bellen of via andere kanalen contact te zoeken. Deze inbreuk op de persoonlijke levenssfeer moet voorts opzettelijk én wederrechtelijk (oftewel in strijd met de wet) zijn. Bovendien moet deze gedraging zich stelselmatig, dus herhaaldelijk en met enige regelmaat voordoen. En dan is er tot slot nog het beoogde doel van de acties: om stalking te kunnen bewijzen moet aangetoond worden dat de dader deed wat hij of zij deed om het slachtoffer bang te maken of er voor te zorgen dat het slachtoffer iets (niet) zou doen of ondergaan.
Stalking is een zogenaamd ‘klachtdelict’; dat wil zeggen dat er pas vervolging plaatsvindt zodra het slachtoffer van het zedendelict aangifte doet. Als het slachtoffer dit niet noodzakelijk of wenselijk acht, kan een vermeende stalker dus niet gestraft worden.
Straffen stalking
Alhoewel belaging vaak geleidelijk aan ontstaat en op het eerste gezicht misschien een licht vergrijp lijkt, wordt het onder de Nederlandse wet beschouwd als een misdrijf. De straffen voor dit zedendelict liegen er dan ook niet om. Zo geldt dat u als vermeende stalker een celstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van de 4e categorie boven het hoofd hangt. Daarnaast beschikt de rechter ook over de mogelijkheid u een taakstraf op te leggen.
Alhoewel uit de definitie van stalking op te maken valt dat de gedraging per definitie over een langere periode plaats dient te vinden alvorens er sprake is van een strafbaar feit, kan er ook in dit geval recidive optreden. Denk hierbij aan iemand die meerdere mensen tegelijkertijd stalkt of na een veroordeling toch doorgaat met het belagen van het slachtoffer. Als de rechter dit bewezen acht, kan de maximumstraf met een derde opgehoogd worden naar maximaal 4 jaar gevangenis.
Naast deze strafverzwarende omstandigheden spreekt het voor zich dat de strafmaat aanzienlijk hoger uitvalt als de verdachte zich naast stalking ook schuldig heeft gemaakt aan andere delicten, zoals bijvoorbeeld aanranding.
Beschuldigingen van belaging bestrijdt u effectief met behulp van een ervaren advocaat
Wanneer u beschuldigd wordt van stalking, is dat een heftige aantijging die enorme consequenties kan hebben. Niet alleen kunt u immers een forse vrijheidsstraf of geldboete tegemoet zien, ook leidt veroordeling onvermijdelijk tot vermelding in juridische documentatie. Waardoor u de rest van uw leven aangemerkt blijft als zedendelinquent. Een hoogst onwenselijke situatie, die u koste wat het kost wilt vermijden. De juridisch specialisten van de Zedendelict Advocaat begrijpen uw zorg en doen er alles aan om te garanderen dat een rechter ook uw zijde van het verhaal te horen krijgt. Kom daarom direct in actie en verzeker uzelf vandaag nog van de best denkbare juridische steun. Vul het formulier op de site met uw contactgegevens en u wordt zo spoedig mogelijk telefonisch benaderd voor een kosteloze oriëntatie op uw situatie.