Seksuele intimidatie wordt vaak gebruikt om ongepast gedrag op de werkvloer te beschrijven, maar feitelijk gezien kan dit fenomeen zich overal voordoen. Op het werk, maar ook op de sportclub, in de publieke sfeer en zelfs in de thuissituatie kunnen ongewenste intimiteiten plaatsvinden. Seksuele intimidatie kent diverse verschijningsvormen, maar niet elke daarvan is strafbaar. Toch brengt iedere aanklacht een hoop narigheid met zich mee, omdat u als verdachte in een kwaad daglicht wordt gesteld en collega’s, clubgenoten en soms zelfs familie en vrienden hun oordeel vaak al klaar hebben voordat de rechter het zijne heeft uitgesproken. Als u te maken krijgt met dit soort aantijgingen strekt het dan ook tot aanbeveling onmiddellijk juridische bijstand te zoeken. Een ervaren zedendelict advocaat helpt u zich te verweren en de schade van een aanklacht zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Verzeker uzelf nu van de best denkbare juridische assistentie via het invulformulier op deze site. Wanneer u uw gegevens op deze weg bij ons achterlaat, zoekt een ervaren zedendelict advocaat op korte termijn contact met u om de ontstane situatie en mogelijke oplossingen te bespreken.
Contents
Wat is seksuele intimidatie precies?
Seksuele intimidatie, ook wel aangeduid als ongewenste intimiteiten, wordt omschreven als ‘iedere vorm van toenadering of seksueel gedrag dat door het slachtoffer als ongewenst wordt ervaren’. Het kan hierbij gaan om een misplaatste opmerking of grap, maar ook om een schouderklopje, onzedelijke betasting of gedwongen seks. Zo bezien omvat de term een breed scala aan gedragingen die sterk variëren in ernst en ook strafbaarheid. Sterker nog: op zichzelf genomen is seksuele intimidatie niet strafbaar. Zolang het bij woorden blijft kan er geen vervolging plaatsvinden. Een opmerking of grap kan dus weliswaar ongepast en/of ongewenst zijn, als het hier bij blijft handelt de vermeende belager niet in strijd met de wet.
Strafbaarheid ontstaat bij ontucht
Seksuele intimidatie kent dus een ruime en vrij subjectieve definitie. Immers, wat door de een als seksueel intimiderend wordt beschouwd is voor de ander geenszins aanstootgevend. Het feit dat hier geen heldere, ondubbelzinnige standaard voor bestaat maakt dat de wetgever zelf een duidelijke objectieve grens trekt. Ongewenste intimiteiten zijn zodoende alleen strafbaar wanneer er naast woorden ook daden hebben plaatsgevonden. Om preciezer te zijn: strafbaarstelling ontstaat pas wanneer er sprake is van ontucht, oftewel wanneer iemand door (dreiging met) geweld of andere onwenselijke consequenties een ander dwingt tot het plegen of ondergaan van seksueel getinte handelingen.
Of een bepaalde handeling als ontuchtig kan worden aangemerkt is sterk afhankelijk van de context. Er dient in ieder geval sprake te zijn van een handeling met een seksuele strekking, die in strijd is met heersende sociaal-ethische normen. Wat hiervoor kwalificeert is niet altijd duidelijk; zo kunnen sommige handelingen en gedragingen weliswaar als grensoverschrijdend en ongepast worden aangeduid, maar tegelijkertijd voor de wet niet als ontuchtig gelden. In 2011 oordeelde de Hoge Raad bijvoorbeeld dat het wrijven over andermans been en het kussen van een ander op de wang niet ontuchtig is. Tegelijkertijd kan seks tussen huwelijkspartners wél als ontucht worden bestempeld, indien een van de twee hiertoe gedwongen wordt (men spreekt in dit geval van verkrachting binnen het huwelijk).
Dit laatste brengt ons op een belangrijk kenmerk van de ontuchtige handeling. Naast de contextuele omstandigheden waarin de handeling geschiedt speelt het begrip dwang namelijk een essentiële rol. De dader dient het slachtoffer gedwongen te hebben tot het ondergaan of uitvoeren van een bepaalde seksueel getinte handeling. Of er sprake is van dwang wordt door de rechter getoetst aan de hand van een drietal voorwaarden. Om te beginnen geldt dat het slachtoffer de dwang ten tijde van het incident moet hebben ervaren. Hij of zij moet zich gedwongen hebben gevoeld de handeling te verrichten dan wel dulden. Hieruit vloeit bijvoorbeeld ook voort dat als het slachtoffer de ontuchtige handeling in eerste instantie niet heeft bespeurd en er pas later achter kwam dat deze had plaatsgevonden, er van dwang in juridische zin geen sprake kan zijn. Een tweede voorwaarde wordt gevormd door onvermijdelijkheid; het slachtoffer moet redelijkerwijs geen andere optie hebben gezien dan toe te geven aan de situatie. Als de ontuchtige handeling op enigerlei wijze te vermijden was geweest, kan niet worden bewezen dat het slachtoffer ertoe is gedwongen. Tot slot geldt dan nog dat ook de dader de dwang moet hebben kunnen waarnemen. Dat wil zeggen dat het hem of haar duidelijk moet zijn geweest dat het slachtoffer onvrijwillig tot de ontuchtige handeling werd gedwongen.
Straffen seksuele intimidatie
Omdat seksuele intimidatie an sich niet strafbaar is, komt de term niet voor in het Wetboek van Strafrecht. De ontuchtige handelingen die met de ongewenste intimiteiten gepaard kunnen gaan zijn zoals gezegd echter wél in strijd met de wet en worden onder meer strafbaar gesteld in artikel 246 Wetboek van Strafrecht. Uit dit wetsartikel valt op te maken dat een ieder die zich schuldig maakt aan ‘aanranding van de eerbaarheid’ (zoals ontucht officieel te boek staat) een gevangenisstraf van maximaal 8 jaar of een geldboete van de 5e categorie tegemoet kan zien. Voor ontucht met misbruik van gezag (waarvoor dwang niet bewezen hoeft) geldt een maximumstraf van 6 jaar cel of een geldboete van de 4e categorie.
Vecht beschuldigingen aan met behulp van de Zedendelict Advocaat
Zoals u heeft kunnen lezen is het begrip seksuele intimidatie voor eigen interpretatie vatbaar en dat maakt dat beschuldigingen razendsnel kunnen ontstaan. Waar u bijvoorbeeld denkt een onschuldig amicaal tikje uit te delen, kan een collega hier hele andere gedachten en gevoelens bij hebben. Om nog maar te zwijgen van een eventuele valse aangifte, gedaan uit wraak, rancune of jaloezie. Omdat verdenkingen van betrokkenheid bij een zedendelict (en dat is waar we het ook in dit geval over hebben) potentieel verwoestende gevolgen kunnen hebben voor zowel uw zakelijke carrière als uw privéleven, is het van groot belang dat u bij het ontstaan van de beschuldiging direct in het geweer komt. Een ervaren zedendelict advocaat kan u hier vanaf het allereerste begin bij helpen, door u voor te bereiden op een eventueel verhoor door de politie en van daaruit een gedegen verdedigingsstrategie op te bouwen. Zo voorkomt u een ongenuanceerde, eenzijdige kijk op de zaak en garandeert u zich van een eerlijk proces, waarin u onschuldig blijft tot het tegendeel is bewezen. Vandaag nog in contact komen met een juridisch specialist van de Zedendelict Advocaat? Vul nu het contactformulier met uw gegevens en deze benadert u zo spoedig mogelijk voor een geheel vrijblijvend, kosteloos kennismakingsgesprek.
Juridische hulp voor slachtoffers
Wilt u meer weten over uw rechten als slachtoffer? En hoe een advocaat die expert is in slachtofferzaken u kan helpen? Ga dan naar het speciaal hiervoor ingerichte slachtofferportaal van De Strafrechtadvocaat.