Als een zedenzaak tot een veroordeling leidt, heeft de rechter de keuze uit een aantal hoofdstraffen; een veroordeelde kan in dit geval zowel een geldboete, een celstraf of een taakstraf tegemoet zien. Deze hoofdstraffen kunnen in combinatie met elkaar worden opgelegd, maar ook afzonderlijk. Dit betekent dat het in theorie denkbaar is dat een zedendelict wordt afgedaan met een taakstraf. Om te voorkomen dat na ernstige zedenmisdrijven slechts een taakstraf volgt is op 3 januari 2012 echter de ‘Wet beperking taakstraffen’ in werking getreden. Een ervaren strafrechtadvocaat kan u precies vertellen wat dit betekent voor uw zaak en bovendien helpen uw straf te beperken. Neem daarom bij het ontstaan van verdenkingen bij betrokkenheid van een zedendelict direct contact met ons op door uw gegevens achter te laten op de site.
Gevallen waarin de Wet beperking taakstraffen optreedt
De Wet beperking taakstraffen voorziet er in dat bij ernstige zeden- of geweldsmisdrijven niet uitsluitend een taakstraf opgelegd kan worden. De rechter mag in dit geval wel een taakstraf opleggen, maar alleen in combinatie met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Wat precies verstaan wordt onder een ernstig zedenmisdrijf staat omschreven in artikel 22b Wetboek van Strafrecht. Hier valt om te beginnen te lezen dat de Wet beperking taakstraffen betrekking heeft op betrokkenheid bij kinderporno, het bewegen van minderjarigen tot ontuchtige handelingen, seks met een minderjarige prostituee, opzettelijk aanwezig zijn bij ontucht met een minderjarige en het plegen dan wel faciliteren van ontucht met een kind. Deze delicten mogen sinds 3 januari 2012 dus niet meer uitsluitend worden afgehandeld met een taakstraf.
Naast bovenstaand rijtje kwalificeert echter ook nog een tweede categorie vergrijpen. Het gaat hier om zware misdrijven, die een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer tot gevolg hebben (materiële criterium) en een maximum van 6 jaar gevangenisstraf of meer kennen (formele criterium). Omdat zowel het formele als het materiële criterium bij veel zedendelicten van toepassing is, geldt dat in de meeste zedenzaken een taakstraf alleen in combinatie met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf kan worden opgelegd.
Uitzonderingen toch mogelijk
Op het eerste gezicht lijkt de kans dat u bij een zedendelict wegkomt met een taakstraf na inwerkingtreding van de Wet beperking taakstraffen aanzienlijk afgenomen. De praktijk wijst echter uit dat veel rechters helemaal niet gelukkig zijn met deze wetswijziging en op voorstel van een advocaat regelmatig bereid blijken mee te werken aan een creatieve oplossing om de veroordeelde tegemoet te komen. Wilt u weten hoe zo’n oplossing er uit kan zien, of bent u benieuwd naar de bijzondere voorwaarden na een zedendelict of uw kansen op een VOG na een zedendelict? Laat dan nu uw gegevens bij ons achter via het contactformulier, zodat wij u kunnen benaderen voor een geheel vrijblijvend informatief kennismakingsgesprek.