Incest (ontleend aan het Latijnse woord ‘incastus’, dat onkuis betekent) geldt oorspronkelijk als een specifieke vorm van ontucht waarbij twee bloedverwanten geslachtsgemeenschap met elkaar hebben. Het fenomeen is eeuwenoud; in de klassieke oudheid waren incestueuze relaties tussen gezinsleden niet ongebruikelijk. Zo trouwde koning Oedipus met zijn moeder (vandaar de term ‘Oedipus-complex’) en trad de Griekse god Osiris in het huwelijk met zijn zuster Isis. Alhoewel dit soort relaties tegenwoordig in sommige landen nog steeds voorkomt, wordt in ieder geval het seksueel contact tussen broer en zus of ouder en kind in veel hedendaagse culturen als moreel verwerpelijk beschouwd. En in de meeste gevallen is incest ook strafbaar. Wanneer u als verdachte wordt aangemerkt in een incestzaak, is de juiste juridische assistentie dan ook van niet te onderschatten belang. De Zedendelict Advocaat brengt u graag in contact met ervaren juridisch specialisten die u vanaf het allereerste moment met raad en daad terzijde staan. Vul nu het formulier op de site met uw persoonsgegevens en u wordt vaak dezelfde dag nog gebeld voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Contents
Wat is incest precies?
Van oudsher duidt de term incest op geslachtsgemeenschap of iedere andere vorm van seksueel contact tussen bloedverwanten. Vandaar ook dat voor dit vergrijp soms het woord ‘bloedschande’ wordt gebruikt. Dit bloedverwantschap is echter voor de wet al lang geen voorwaarde meer. Rekening houdend met het feit dat hedendaagse gezinnen door scheidingen steeds vaker stiefkinderen of pleegkinderen tellen, is de oorspronkelijke definitie van incest sterk verruimd. Inmiddels geldt dat ook wanneer er in dit soort samengestelde gezinnen onderling seksueel contact plaatsvindt, men voor de wet strikt genomen spreekt van incest. Sterker nog: volgens artikel 249 Wetboek van Strafrecht ontstaat incest wanneer een verdachte ontucht pleegt met zijn minderjarig kind, stiefkind, pleegkind, kleinkind, of met een aan zijn of haar zorg, opleiding of waakzaamheid toevertrouwde minderjarige dan wel bediende of ondergeschikte.
Zo bezien is incest in juridische zin niet zozeer seks tussen bloedverwanten, maar vooral ontucht binnen het gezin of een andere gezagsverhouding tussen een volwassene en een minderjarig kind. Een ouder of verzorger maakt hierbij via mentaal, fysiek of positioneel overwicht misbruik van een minderjarige. Vaak is er bij dit soort zaken dan ook pedofilie of seksueel misbruik in het spel en bevat de aanklacht naast incest ook andere verdenkingen zoals aanranding en/of verkrachting.
Overigens betekent bovenstaande definitie in het Wetboek van Strafrecht ook dat incest in de traditionele zin van het woord niet altijd strafbaar is. Wanneer twee volwassen bloedverwanten met wederzijdse instemming geslachtsgemeenschap hebben is er geen sprake van een strafbaar feit. Alhoewel dit soort seksuele relaties kunnen leiden tot inteelt en op grond daarvan dus sterk af te raden zijn, is deze vorm van incest niet verboden.
Strafmaat incest
Zoals reeds eerder gesteld wordt incest omschreven in artikel 249 Wetboek van Stafrecht. Het vormt echter slechts een klein onderdeel van dit wetsartikel, dat in zijn geheel ontucht met misbruik van gezag of vertrouwen behandelt. Wanneer iemand van incest wordt verdacht is dit dan ook hoe de officiële aanklacht luidt. Het is het ontucht dat strafbaar wordt gesteld en daarbij maakt het niet uit van wie het initiatief uit is gegaan. Ook wanneer het slachtoffer de seksuele handelingen op de een of andere manier heeft uitgelokt of er mee in heeft gestemd, geldt dus nog steeds dat de dader strafbaar is. Hij of zij had zich volgens de wet namelijk bewust moeten zijn van zijn of haar bijzondere verantwoordelijkheid. De verantwoordelijke volwassene dient zich terughoudend op te stellen ten opzichte van de afhankelijke minderjarige, zo heet het.
Indien de rechter ontucht met misbruik van gezag of vertrouwen bewezen acht kan deze maximaal 6 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de 4e categorie opleggen. In combinatie met deze straf kan een veroordeelde soms ook nog een of meerdere maatregelen tegemoet zien. Deze maatregelen zijn gericht op het herstel van de veroordeelde, waardoor men herhaling van de gedraging probeert te voorkomen. Een voorbeeld van een maatregel is terbeschikkingstelling (ook wel kortweg tbs) of plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis.
Welke strafmaat wordt opgelegd valt vooraf moeilijk in te schatten en is afhankelijk van de aard van de seksuele handeling (is er sprake van aanranding of verkrachting?), maar ook de situatie en de frequentie waarin het misbruik zich voordeed. Ook een mogelijk aanwezige stoornis of psychiatrische ziekte én het eventuele bestaan van een strafblad bij de verdachte spelen hierbij een rol.
Verweer en bewijsvoering
Incest maakt onderdeel uit van de bredere strafbaarstelling van ontucht met misbruik van gezag of vertrouwen. Dit houdt in dat (voor de wet gezien althans) iedere vorm van incest zich afspeelt binnen een gezags- of vertrouwensrelatie tussen een volwassene en een minderjarig kind. Vanwege deze gezags- of vertrouwensrelatie hoeft weerloosheid of dwang dan ook niet bewezen te worden. Het boven iedere twijfel verheffen dat er seksuele handelingen hebben plaatsgevonden die in strijd zijn met heersende sociaal-ethische normen is voldoende. De volwassene had gewoonweg beter moeten weten, zo stelt de wet.
Het bovenstaande maakt een verweer tegen aantijgingen van incest vaak tot een even simpele als ingewikkelde kwestie. Simpel omdat vaak alleen ontkenning van de ontuchtige handeling opgevoerd kan worden en ingewikkeld omdat dikwijls geldt dat dit in het licht van het aanwezige bewijs niet vol te houden is. Als dat zo is kan alleen een mogelijke gezags- of vertrouwensrelatie redelijkerwijs nog betwist worden, maar ook dit is in de meeste gevallen geen eenvoudig karwei. Bij iedere vorm van ontkenning (zowel van de handeling als van de relatie) zullen de verklaringen van de diverse betrokken partijen zorgvuldig onderzocht moeten worden op betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Als aangetoond kan worden dat deze op een bepaald punt niet lijken te kloppen en er sprake is van een (innerlijk) tegenstrijdig, onlogisch of ongeloofwaardig verhaal, dan kan de bewuste verklaring als bewijs worden uitgesloten.
Verdacht van ontucht met minderjarig gezinslid? Zoek direct juridische bijstand!
Incest is een ernstig zedendelict en wordt, zoals u heeft kunnen lezen, onder Nederlandse wetgeving zwaar bestraft. Niet alleen kan een dader van ontucht met misbruik van gezag of vertrouwen immers een flinke celstraf en/of geldboete tegemoet zien, ook loopt u bij een veroordeling het risico voor enige tijd opgesloten te worden in een tbs-kliniek of psychiatrisch ziekenhuis. En zoals bij ieder zedendelict geldt ook hier dat u als veroordeelde een strafblad aangemeten krijgt, waardoor u de rest van uw leven als zedendelinquent te boek staat. Met alle ongewenste en potentieel verwoestende consequenties van dien.
Het is dan ook van groot belang dat u bij het ontstaan van de verdenking van incest direct in actie komt en de hulp inroept van een ervaren zedendelict advocaat. Een dergelijke juridisch specialist helpt u vanaf het moment van aanhouding, door u bijvoorbeeld voor te bereiden op het verhoor door de politie, tot aan een eventuele rechtszaak, door een gedegen verdedigingsstrategie op te stellen. Hij of zij dwingt de rechter alle bij de zaak betrokken feiten en omstandigheden nauwlettend onder de loep te nemen en de verklaringen van zowel slachtoffer als andere partijen zorgvuldig te beoordelen op geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Zo garandeert uw zedendelict advocaat dat u als verdachte een eerlijk proces tegemoet kunt zien.
Wilt u vandaag nog in contact komen met een ervaren zedendelict advocaat die zich met hart en ziel onvermoeibaar voor uw zaak inzet? Laat dan uw gegevens bij ons achter via het contactformulier. Een bij de Zedendelict Advocaat aangesloten juridisch specialist belt u dan zo spoedig mogelijk voor een geheel kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Juridische hulp voor slachtoffers
Wilt u meer weten over uw rechten als slachtoffer? En hoe een advocaat die expert is in slachtofferzaken u kan helpen? Ga dan naar het speciaal hiervoor ingerichte slachtofferportaal van De Strafrechtadvocaat.