Een zedenzaak is dikwijls opgebouwd rondom de verklaring van het slachtoffer. Of er nu sprake is van stalking, grooming, aanranding of een ander zedendelict, de bal komt vaak pas aan het rollen nadat een slachtoffer gehoord is en zijn of haar verhaal heeft gedaan. Omdat de rechter een verdachte echter niet op basis van één enkele getuigenis kan veroordelen, dient er naast de verklaring van het slachtoffer altijd aanvullend bewijs verzameld te worden. Er moet, zoals men dat noemt, voldaan worden aan het zogeheten ‘bewijsminimum’. Wilt u meer weten over het bewijsminimum en wat dit betekent voor uw zaak? Laat dan uw gegevens bij ons achter via de site, zodat wij u telefonisch kunnen benaderen voor aanvullende uitleg. Zo’n eerste kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend en bovendien altijd gratis.
Bewijsminimum bij zedendelicten
Het concept van het bewijsminimum houdt dus in dat een rechter niet af mag gaan op een enkele bron, maar pas een veroordeling uit kan spreken wanneer de verklaring van het slachtoffer ondersteund wordt door aanvullend bewijsmateriaal. Dit kunnen zowel door de politie verzamelde sporen zijn, als ook getuigenissen van andere betrokkenen. Verdachten worden zo beschermd tegen eenzijdige belichting van de zaak, waarmee de zorgvuldigheid van het rechtsproces gewaarborgd blijft.
Zonder voldoende wettig bewijs geen veroordeling
Als verdachte van een zedendelict kunt u soms het gevoel krijgen dat u al veroordeeld bent voordat de zaak goed en wel is begonnen. Het is echter goed om te weten dat het zo niet werkt en er naast de verklaring van het slachtoffer door de aanklager wel degelijk aanvullende bewijzen verzameld moeten worden. Bovendien geldt dat al deze bewijzen wettig verkregen dienen te zijn en er in het geval van getuigenverklaringen geen discussie mag bestaan over de geloofwaardigheid of betrouwbaarheid van beweringen. De juridisch specialisten van de Zedendelict Advocaat weten precies aan welke hoge standaarden bewijsmateriaal moet voldoen om te worden toegelaten tot het strafdossier en aarzelen niet om bewijsuitsluiting te bepleiten als er iets niet in de haak is. Zij kunnen u bovendien bijstaan op pro deo basis, waardoor het overgrote deel van de advocatenkosten voor rekening komt van de overheid. Laat nu uw gegevens achter op onze site, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk voor een gratis oriënterend gesprek.