DNA vormt de blauwdruk van ieder levend wezen en bevat als zodanig belangrijke informatie over de persoon waarvan het afkomstig is. Geen wonder dus dat DNA bij een zedendelict tegenwoordig een belangrijke rol speelt. In het opsporingsonderzoek zal de politie, naast traditionele sporen als vinger- en voetafdrukken, op zoek gaan naar DNA-materiaal en dit trachten te matchen met bestaande profielen. Een DNA-match vormt een belangrijke aanwijzing over wie de dader zou kunnen zijn, maar is in tegenstelling tot wat velen denken op zichzelf geen sluitend bewijs. De specialisten van de Zedendelict Advocaat weten dat er talloze manieren bestaan waarop uw DNA op de plaats delict of het slachtoffer beland kan zijn. Bovendien helpen zij u graag in bezwaar te gaan tegen de opslag van uw DNA-materiaal. Benieuwd naar de wijze waarop zij u van dienst kunnen zijn? Vul dan nu het formulier op de site met uw contactgegevens. U wordt dan vaak dezelfde dag nog telefonisch benaderd voor een kosteloze kennismaking.
Betrouwbaarheid DNA zedendelict
Bij een zedendelict blijven vaak veel sporen achter die DNA bevatten. DNA is een soort genetische code met daarin alle erfelijke eigenschappen van een dier of mens. Omdat deze code vrijwel uniek is kan men in het geval van een volledige DNA-match met 99,99999% zekerheid stellen dat het gevonden DNA in dit zedendelict van een bepaald persoon afkomstig is. Is het daarmee dan ook direct een uitgemaakte zaak dat deze persoon de dader is? Absoluut niet! Om te beginnen kunnen haren, huidschilfers, bloed en zelfs speeksel en sperma via een omweg op het lichaam van het slachtoffer, kleding of de plaats delict belanden. Daarnaast geldt dat wanneer er sprake is van niet volledig of gemengd DNA-bewijs, de betrouwbaarheid van een match snel omlaag duikelt. Tot slot is er dan nog de menselijke factor; DNA-onderzoek blijft uiteindelijk mensenwerk en zelfs de meest ervaren onderzoeker kan een fout maken. En wat te denken van de rechter? Weet die eigenlijk wel genoeg van biologie en scheikunde om het onderzoeksresultaat goed te kunnen beoordelen?
Opgeroepen om DNA af te staan? Ga in bezwaar tegen opslag!
Wanneer u wordt opgeroepen DNA af te staan dan bent u verplicht aan dat verzoek gehoor te geven. Weigering kan in dit geval leiden tot aanhouding. Toch hoeft u niet van begin tot eind volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen. Tot twee weken na de afname kunt u namelijk in bezwaar gaan tegen de opslag van het DNA-materiaal. Verklaart de rechter uw bezwaar gegrond, dan wordt het DNA vernietigd.
De ervaren juridisch specialisten van de Zedendelict Advocaat helpen u graag een zo kansrijk mogelijk bezwaarschrift op te stellen. Ook houden zij er tijdens een verhoor door de politie of eventuele rechtszaak scherp het oog in dat er geen overhaaste conclusies worden getrokken. Bovendien geldt dat al onze advocaten zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, zodat zij u kunnen bijstaan op basis van toevoeging waardoor zij erg goedkoop zijn. Zet deze geroutineerde hulptroepen vandaag nog voor u aan het werk door het contactformulier in te vullen, zodat zij u geheel vrijblijvend de mogelijkheden met u kunnen bespreken.