Veroordeling wegens een zedendelict heeft onherroepelijk een (vaak forse) straf tot gevolg, maar daarmee is het voor een veroordeelde nog niet gedaan. Na de straf kan deze namelijk te maken krijgen met zogeheten ‘bijzondere voorwaarden zedendelict’, die zijn of haar vrijheid in meer of mindere mate inperken. Bent u aangeklaagd wegens een zedendelict en vreest u tot in lengte van jaren te maken te krijgen met bijzondere voorwaarden? Schakel dan direct de specialisten van de Zedendelict Advocaat in om u te helpen. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen is ons uw gegevens toesturen via het contactformulier, zodat wij u kunnen benaderen voor een vrijblijvende, kosteloze kennismaking.
Welke bijzondere voorwaarden kan een rechter opleggen?
De bijzondere voorwaarden na een zedendelict zijn in het leven geroepen omdat de kans op recidive in veel zedenzaken hoog wordt geacht en de dader dikwijls een bekende is van het slachtoffer. Daarom heeft de rechter een aantal mogelijkheden ter beschikking om ook na de straf toezicht te houden op de veroordeelde. Zo kan een persoon die veroordeeld is wegens aanranding van zijn buurmeisje voor bepaalde tijd verboden worden zich in de wijk te begeven. De bijzondere voorwaarden na een zedendelict zijn grofweg op te delen in twee categorieën: vrijheidsbeperkende voorwaarden en gedragsbeïnvloedende voorwaarden.
Tot de vrijheidsbeperkende voorwaarden behoort allereerst de meldplicht. Een veroordeelde dient zich in dit geval periodiek te melden bij de politie of reclassering. Daarnaast kan een veroordeelde verboden worden contact op te nemen met het slachtoffer (contactverbod), verboden worden zich te begeven in een bepaald gebied (locatieverbod), of verboden worden drugs of alcohol te nuttigen (drugs- en alcoholverbod).
De gedragsbeïnvloedende voorwaarden zijn gericht op het veranderen van het gedrag van de veroordeelde. Zo kan een veroordeelde verplicht worden een bepaalde gedragstraining te volgen, maar ook gedwongen worden tot behandeling (ambulant of in een inrichting).
De bijzondere voorwaarden na een zedendelict kunnen opgelegd worden in combinatie met een (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit houdt in dat wanneer de veroordeelde de voorwaarden schendt, deze alsnog een eerder opgeschorte gevangenisstraf moet uitzitten.
Bijzondere voorwaarden zedendelict kunnen zeer ingrijpend zijn
Bij zedendelicten gaan rechters vaak uiterst behoedzaam te werk en wordt alles in het werk gesteld om het slachtoffer en de maatschappij te beschermen tegen herhaling. In sommige gevallen leidt deze zorgvuldigheid er echter toe dat u als veroordeelde te maken krijgt met onevenredig zware, onredelijke bijzondere voorwaarden. Een ervaren strafrechtadvocaat kan u helpen dit te voorkomen, door zich in te zetten voor soepeler of zelfs geen bijzondere voorwaarden. Benieuwd naar wat onze zedendelictspecialisten in dit kader voor u kunnen betekenen? Laat uw gegevens achter op de site en een van hen belt u zo spoedig mogelijk voor een oriënterend gesprek.